Carplay Problems-Just Me?

Discussion in 'Electronics, Audio, NAV, Communications, Coding' started by akasonny, Mar 25, 2020.

  1. akasonny

    akasonny Well-Known Member

    First Name:
    Steven
    Car(s):
    2020 Supra Premium (Downshift Blue)
    Joined:
    Mar 25, 2020
    Location:
    Sahuarita, AZ
    Posts:
    102
    Liked:
    33
    Occupation:
    Retired
    When first I took delivery, Carplay (wireless) loaded and worked flawlessly. But, now, Carplay just won't load and doesn't connect (wirelessly) at all (regardless of the strong bluetooth connection). I searched these forums for answers but maybe I'm missing something as I found no real references to this problem.

    Though I haven't yet tried, I feel pretty sure it will connect with the lightning cable.

    Anybody?
     
  2. Marin@GoodSpeed

    [email protected] Active Member
    Gold Sponsor


    Car(s):
    2020 GR Supra
    Joined:
    Feb 9, 2020
    Location:
    Scottsdale AZ
    Posts:
    43
    Liked:
    43
    I have found that if I am too close to our shop I have to pull my phone out, select the wifi for the car, then go to the media system and select screen mirroring -> iphone -> click the first option. After it hangs and refreshes the screen showing basically no change if i go to the home screen 5-10 seconds later it shows airplay.
     
    akasonny likes this.
  3. OP
    OP
    akasonny

    akasonny Well-Known Member

    First Name:
    Steven
    Car(s):
    2020 Supra Premium (Downshift Blue)
    Joined:
    Mar 25, 2020
    Location:
    Sahuarita, AZ
    Posts:
    102
    Liked:
    33
    Occupation:
    Retired
    Its worth a try I guess. Carplay seems kinda 'glitchy'.
     
    65sohc likes this.
  4. Marin@GoodSpeed

    [email protected] Active Member
    Gold Sponsor


    Car(s):
    2020 GR Supra
    Joined:
    Feb 9, 2020
    Location:
    Scottsdale AZ
    Posts:
    43
    Liked:
    43
    Now that I follow this exact procedure every night when I leave my shop... It has been extremely consistent. Its very frustrating but at least it stays. It oddly doesnt happen at my home. But maybe its just because im closer to the wifi source and the signal strenght is higher at the shop vs my home.
     
    akasonny likes this.
  5. Ultimateone

    Ultimateone Well-Known Member

    Car(s):
    AW A90
    Joined:
    Feb 13, 2020
    Location:
    Boston
    Posts:
    80
    Liked:
    58
    Are you in an area that does not have a good cellular service?
     
  6. Batman

    Batman Member

    Car(s):
    2020 GR Supra
    Joined:
    Dec 16, 2019
    Location:
    Florida
    Posts:
    24
    Liked:
    4
    Garage Profiles:
    1
    #6 Mar 26, 2020
    Last edited: Mar 27, 2020
    I was having this problem in my previous aftermarket car system and in the supra. I think what is going on is that your phone is still connected to the WIFI of wherever you are at and not switching to your car. For me it was the house.

    Disconnect from or stop using your wifi network of the house or work. If you don't need to auto connect to your shop or home don't. Apple carplay uses both your BT and the phone wifi which it needs to connect to function.
     
    akasonny likes this.
  7. alan7467

    alan7467 Well-Known Member

    Car(s):
    2017 VW GTI S DSG, 2013 MX-5 GT PRHT
    Joined:
    Apr 8, 2019
    Location:
    Denver, CO
    Posts:
    46
    Liked:
    31
    Likely a stupid question, but is wired CarPlay supported as well?

    I've heard of similar issues on all BMW models with wireless CarPlay. Does't sound like a fully baked solution on Apple's end IMHO.
     
    akasonny likes this.
  8. Kgsweb

    Kgsweb Member

    First Name:
    Greg
    Car(s):
    2020 GR Supra Downshift Blue
    Joined:
    Nov 21, 2019
    Location:
    Atlanta
    Posts:
    14
    Liked:
    10
    Guys - I have had the exact same problems with my Supra and a vehicle that I have an aftermarket head unit in. Both are wireless Carplay capable. For me, I have found that this situation randomly occurs - not frequently, but with no rhyme or reason as to why. When it does, I have found that if I delete the Carplay instance from my iPhone, delete the device from the head unit, and then re-pair the iPhone to the head unit, it will work flawlessly for a while. I believe this is a iPhone/Carplay issue, and not an issue with the Supra head unit.
     
    akasonny likes this.
  9. OP
    OP
    akasonny

    akasonny Well-Known Member

    First Name:
    Steven
    Car(s):
    2020 Supra Premium (Downshift Blue)
    Joined:
    Mar 25, 2020
    Location:
    Sahuarita, AZ
    Posts:
    102
    Liked:
    33
    Occupation:
    Retired
    Sort of, yes.
     
  10. OP
    OP
    akasonny

    akasonny Well-Known Member

    First Name:
    Steven
    Car(s):
    2020 Supra Premium (Downshift Blue)
    Joined:
    Mar 25, 2020
    Location:
    Sahuarita, AZ
    Posts:
    102
    Liked:
    33
    Occupation:
    Retired
    Yes, wired CarPlay is supported too. Its the only way I can actually get the head-unit to link.
     
  11. OP
    OP
    akasonny

    akasonny Well-Known Member

    First Name:
    Steven
    Car(s):
    2020 Supra Premium (Downshift Blue)
    Joined:
    Mar 25, 2020
    Location:
    Sahuarita, AZ
    Posts:
    102
    Liked:
    33
    Occupation:
    Retired
    Its intermittent here too. Perhaps its the cellular service (fringe)...perhaps BT glitch...etc. etc.. etc.
     
  12. OP
    OP
    akasonny

    akasonny Well-Known Member

    First Name:
    Steven
    Car(s):
    2020 Supra Premium (Downshift Blue)
    Joined:
    Mar 25, 2020
    Location:
    Sahuarita, AZ
    Posts:
    102
    Liked:
    33
    Occupation:
    Retired
    Hmmmm....gotcha. I wasn't aware (nor do I fully understand) wifi was being used along with the BT. I'll try it.
     

Share This Page

Loading...